Tu in ce timp al zilei obisnuiesti sa dormi?

Share Button

Tu in ce timp al zilei obisnuiesti sa dormi?Orice persoana are in interior un ceas genetic determinat. Pentru majoritatea dinte noi, aceste ceasuri interne, numite ritmuri circadiene sunt stabilite in mod natural in cadrul unui ciclu care dureaza putin mai mult de 24 de ore.

Aproximativ un sfert din populatie are un ritm circadian care ruleaza mai mult de 24 de ore, ceea ce face ca oamenii sa mearga tarziu la somn. Un sfert din populatie are un ritm circadian mai mic de 24 de ore, fapt pentru care aceste persoane se trezesc mai devreme.

Sunt trei grupuri de oameni – cei care stau pana tarziu, cei care se trezesc devreme si cei care se incadreaza undeva la mijloc. O persoana care obisnuieste sa dea telefoane dimineata este considerata ca fiind o persoana matinala, o bufnita de noapte este considerata ca fiind o persoana care sta pana tarziu in noapte. Cei mai multi insa sunt undeva la mijloc. Ei sunt neutri, intermediari sau oameni de zi. Acestia sunt activi atata timp cat e lumina afara, iar cand vine seara, se retrag treptat.

Persoanele care se trezesc devreme sunt numite ciocarlii, cele care dorm tarziu sunt numite bufnite.

Cu cat o persoana de un anumit tip este mai extrema, cu atat este mai greu sa-si schimbe obiceiurile de somn. In unele cazuri, aceste persoane se pot trezi extrem de devreme, inainte de a fi lumina afara. Ceasul intern le spune „Ai dormit suficient, poti sa te trezesti”, indiferent de ceea ce spune alarma sau daca este sau nu lumina. Limitarea luminii artificiale pe timp de noapte si obtinerea luminii naturale stralucitoare de dimineata, pot ajuta chiar si o bufnita sa-si schimbe ciclul de somn.

Odata cu inaintarea in varsta, ritmul circadian se mai poate schimba putin. Este mult mai probabil ca adolescentii sa devina persoane care dorm tarziu, spune Frederick M. Brown, profesor asociat de psihologie si director al Laboratorului Ritmurilor de Performanta Umana de la

Universitatea Penn State. Si din moment ce timpul total de somn se scurteaza odata cu inaintarea in varsta, oamenii, spre sfarsitul vietii devin matinali. Cei mai multi insa se situeaza undeva la mijloc, uneori numiti pasari colibri.

In ciuda faptului ca ciocarliile sunt cam rare este posibil sa te regasesti intr-una din urmatoarele descrieri.

1.    Oamenii care se trezesc devreme sunt mai fericiti.

O ciocarlie este mai probabil sa aiba o dispozitie mai vesela decat o bufnita de noapte. Cercetari mai vechi au sugerat faptul ca exista o legatura intre fericire si tinerii matinali, dar Renee Biss, un student absolvent al Universitatii din Toronto si al Institutului de Cercetare Rottman si colegii sai au stabilit sa adauge in ecuatie si oamenii varstnici. „Am constatat ca atat tinerii cat si varstnicii matinali au avut mai multe experiente pozitive”. Pasarile matinale de asemenea au raportat o stare de sanatate mai buna. Pentru acest fapt exista doua posibile explicatii.

Bufnitele de noapte pot pur si simplu sa fie mai fericite datorita programului de somn, deoarece programul 21.00-05.00 este prea greu pentru ele. Sau ar putea fi „beneficii fundamentale pentru cei care se trezesc devreme”, cum ar fi expunerea mai mare la lumina naturala, o stare de spirit ascendenta.

2.    Ei primesc note mai bune

In 2008 studentii de la Universitatea din Texas au realizat un studiu prin care au demonstrat ca persoanele matinale au avut note mai mari decat cele care dormeau tarziu. Posibil ca aceste rezultate sa fi aparut datorita comportamentelor persoanelor matinale: ele merg la somn mai devreme, evita distractiile din campus care se desfasoara pe timp de noapte si se trezesc mai devreme ajungand la timp la ore.

3.    Ei nu ajung sa amane trezirea

Nu au nevoie de asta. „O persoana matinala de obicei se trezeste dimineata, foarte rapid, si e nedumerita foarte putin”, spune Brown, „este gata pentru un nivel ridicat de activitate foarte repede”. Persoana matinala arata „multa energie si bucurie de dimineata”, spune Smolensky, profesor dr. la Universitatea din Texas.

4.    Ei sunt in mod surprinzator mai productivi dimineata

Inainte ca o bufnita de noapte sa scuture din umeri pentru a se trezi, o pasare matinala poate fi plecata la alergat, poate gati micul dejun sau sa fi trimis deja o multime de mail-uri. Mai ales cand vine vorba de „provocari cognitive”, ciocarliile doresc sa-si planifice activitatile din cursul zilei.

5.    Ei sunt mai constiinciosi

Oamenii mai constiinciosi sunt mai eficienti, mai organizati si orientati spre atingerea obiectivelor. De asemenea, ei acorda de obicei mai multa atentie detaliilor. In unele cercetari s-a demonstrat faptul ca persoanele matinale coreleaza cu constiinciozitatea, spune Brown. El mai spune ca aceste persoane pot fi chiar „mai lente, aproape anxioase, intr-un mod pozitiv”.

6.    Ei prezinta un risc scazut de depresie

Anumite studii au scos la iveala faptul ca exista o legatura intre dorinta de a sta pana tarziu si gradul ridicat de depresie.
Nu este insa clar daca acesta este efectul unei cauze intrinseci in momentul in care esti o bufnita de noapte sau este al unei cauze impuse de societate. „Oamenii matinali”, spune Brown „sunt cei care stabilesc regulile societatii”. Oamenii care dorm tarziu sunt defavorizati din punct de vedere al orelor de somn, ceea ce prezinta un risc pentru sanatatea fizica si mintala.

7.    Ei sunt mai draguti

Narcisismul, machiavelismul si psihopatiile sunt mai probabile la cei care dorm tarziu, deoarece intunericul noptii permite oamenilor care dorm tarziu sa scape de faptele intunecate.

Daca vrei sa stii care este pozitia corecta in care trebuie sa dormi citeste acest articol http://bodygeek.ro/care-este-pozitia-corecta-in-timpul-somnului-ce-dezvaluie-pozitia-de-dormit-despre-personalitatea-ta .

Alte stiri actuale :

1. Cum sa te transformi intr-o persoana matinala, plina de energie si chef de viata
2. 10 trucuri care te ajuta sa mirosi bine toata ziua. Innebuneste-l cu parfumul tau!
3. 7 semne ca se indragosteste de tine. Afla ce face atunci cand te place cu adevarat!
4. 5 trucuri de frumusete pentru noapte. Secrete care te ajuta sa arati perfect de dimineata
5. 10 trucuri pentru a slabi fara efort in weekend! Afla cum poti scapa de kilogramele in plus distrandu-te

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*