Cum depasim depresiile post-partum?

Share Button

Cum depasim depresiile post-partum?Momentul in care afli ca esti insarcinata, atunci cand cele doua liniute roz apar in mod inevitabil pe testul de sarcina inca din primele secunde ulterioare efectuarii testului, sunt inceputul unei frumoase experiente care va aduce cu ea schimbari la orice nivel posibil. Dincolo de anuntul public al sarcinii, “calatoria” prin cele noua luni este pe cat de anevoioasa, pe atat de frumoasa.

Cu siguranta in cele noua luni iti umpli mintea de ganduri, toate indreptate in mod clar catre micutul tau. Dezvoltarea armonioasa a bebelusului, descoperirea sexului copilului, in urma analizei morfofetale, achizitia de obiecte specifice din magazine de profil precum www.allkids.ro/carucioare-copii, din care putem alege dintr-o gama larga de  carucioare copii sau leagane pe cel potrivit, ori achizitia de hainute pentru bebelusi, sunt doar cateva dintre preocuparile care ne acapareaza cu totul odata cu aparitia micutului nostru.

Nasterea reprezinta primul contact direct, fata in fata, dintre micuti si mamele lor. Din pacate insa, din momentul in care bebelusii sunt asezati in tihna in carucioare copii, desprinsi practic din bratele mamicilor, acest lucru poate fi perceput de catre psihicul proaspetei mamici ca fiind un factor destabilizator, chiar daca micutul nu resimte acest lucru ca fiind unul peiorativ.

Ei se vor simti intr-un spatiu sigur, timp in care unele dintre mame se vor simti vinovate, crezand ca isi abandoneaza astfel micutii. Acest caz de depresie este numita depresie post-partum si poate fi invinsa prin comunicare, atat la nivel interuman, cat mai ales prin interventia unui psiholog.

Stim cu totii insa ca in tara noastra cel putin, ideea de a merge la psiholog este anihilata inca din fasa, ca exista o reticenta majora vis-a-vis de concept, chiar daca minimele cunostinte despre importanta acestui ajutor specializat nu sunt cunoscute pe deplin. Ne-am obisnuit sa ne prefacem ca problemele nu exista, sau ca suntem proprii psihologi.

Este corect, unele dintre problemele intampinate de-a lungul vietii pot fi rezolvate prin discutii cu propria persoana, insa, in anumite cazuri, precum depresia post partum, acest lucru este mai putin valabil. Nu mai este suficient in acele momente ca proaspata mamica sa beneficieze de sprijinul moral venit din partea sotului sau a familiei, iar tendinta cea mai mare a persoanelor ce sufera de aceasta depresie este cea de usoara retragere din viata sociala.

Unele mamici aleg sa petreaca intregul timp cu micutul, temandu-se ca acestia sa nu perceapa nasterea ca pe un abandon. In fapt, mama este cea care percepe sau resimte mai puternic abandonul, prin faptul ca bebelusul paraseste trupul ce l-a gazduit timp de aproape un an. In acest fel apare si o tendinta predominanta de vina, care poate duce la un usor exces de grija, protectie si chiar la tendinta de a nu permite nimanui sa se apropie de cel mic. Simptomele care ne atrag atentia catre un comportament depresiv de tip post partum au in vedere hormonii care tind sa revina la normal dupa perioada de sarcina.

Perioada de depresie poate dura cateva saptamani, insa in cazul in care aceasta se prelungeste, este indicata vizita la un medic specializat. Plansul nejustificat si perioadele de insomnie acuta ale mamei, precum si o stare de agitatie continua, sunt factorii care ne pot conduce cu gandul catre o depresie ulterioara nasterii. Starile de tristete acuta, usor nejustificata poate, scaderea apetitului si inclinatia catre retragerea din mediul social sunt alte cateva dintre efectele acestei afectiuni.

Care sunt cauzele care declanseaza depresiile post partum? La baza sunt fie slabiciunile sau predispozitia catre episoade de depresie, fie anumite socuri suferite pe perioada sarcinii, fie stress-ul si anxietatea, sau chiar dereglarile de natura hormonala suferite pe parcursul celor noua luni de sarcina.

Cum putem depasi depresiile post-partum? Nu vom spune sub nicio forma ca este simplu. In mod clar, cel mai important aspect este solicitarea ajutorului specializat si comunicarea. Daca trec printr-o perioada de acest fel, chiar daca tendinta este sa li se para ca nimeni nu le intelege, ei bine mamicile ar ramane surprinse sa vada ca nu este nicidecum un lucru de care sa le fie jena, ci un aspect al vietii care afecteaza din ce in ce mai multe persoane.

Mai apoi, avand in vedere tendintele suicidale pe care le poate prezinta aceasta afectiune, in mod clar poate ar trebui ca proaspetele mamici sa deschida bine ochii si sa ceara in timp util ajutorul specializat, pentru a putea depasi momentul dificil, tocmai pentru a putea fi puternice pentru bebelusii lor. Incercarea de linistire spirituala si de menajare corporala poate nu vor da roade in prima faza, insa in mod cert si acestor lucruri trebuie sa li se acorde importanta cuvenita.

Important de retinut este faptul ca aceasta afectiune nu este sub nicio forma o boala netratabila, insa, in acelasi timp, este una dintre problemele ce pot lasa rani atat in ceea ce priveste psihicul firav al unei proaspete mamici, cat si relatiile de cuplu. In mod cert si sotul este afectat de aceste simptome, mai ales judecand prin prisma faptului ca acesta nu va sti cum sa reactioneze, mai ales in situatia in care comunicarea este aproape inexistenta.

Din fericire acesta depresie este episodica si poate fi depasita. In mod clar, ea are la baza doar dorinta de a fi o mama cat mai buna pentru puiul nostru. Este important sa nu ne stim singure, si sa gasim in noi puterea de a lupta pentru viata pe care am creat-o, dedicandu-ne si revarsandu-ne asupra ei toata dragostea, grija si atentia cuvenita.

Alte stiri actuale :

1. COPII CUMINȚI. Robert, micul hocheist care-şi doreşte un patinoar
2. Sute de copii la “’Next Star 2014”, la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”
3. Cum a schimbat terapia prin artă viaţa copiilor din Cluj
4. Depresia postpartum: cauze, simptome, tratament
5. “Bun venit pe lume” | Salvați Copiii promovează programul național de reducere a mortalității infantile
6. Poveşti cu tâlc pentru copii! Libertatea îţi oferă cele mai frumoase DESTINAȚII DE VACANȚE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*