Care sunt tehnicile corespunzătoare de muls?

Share Button

Care sunt tehnicile corespunzătoare de muls?Gestionarea corecta a vacilor în timpul și intre  perioadele de muls este necesara pentru cresterea productiei de lapte și prevenirea mastitei.

Pierderile economice cauzate de mastita transforma aceasta boala intr-una dintre cele mai importante din industria produselor lactate.

Tehnologiile de a controla și eradica mastita au fost disponibile de mai mulți ani, dar bacteriile inca mai scot mii de vaci din procesul de producție in fiecare an.

Mastita este o inflamație a glandei mamare. Acesta este de obicei cauzata de bacterii care au penetrat ugerul. Aceste bacterii intra in uger prin mamelon. Nu dureaza mult pana cand ele trec  de la un mamelon la altul cauzand problemele la nivelul intregului uger.

Scopul fiecarui program de control al mastitei este de a preveni bacteriile de la infectarea unei glande mamare normale si sanatoase. Acest lucru inseamna ca fiecare pas implicat in procedurile de muls adecvate trebuie sa aiba loc la fiecare muls în fiecare zi pentru fiecare vaca din turma. Nu există excepții in prevenirea mastitei.

Totusi pentru prevenire exista cateva proceduri ce trebuiesc respectate dupa cum urmeaza:

Oferiți un mediu curat, lipsit de stres vacilor. Un mediu curat este esențial pentru prevenirea mastitei cauzate de mediu. Pentru eficienta maxima, vacile trebuie sa suporte un nivel de stres minim. Stresul reduce cantitatea de lapte. Ocupati-va de  vaci cu calm.

Verificați ugerul. Examinați ugerul pentru a determina existenta inflamatiilor,zonelor ce prezinta caldura sau durere la atingere.Dezinfectati mameloanele cu o solutie de dezinfectare. Spalarea fiecarui mamelon ajuta la eliberarea laptelui si elimina noroiul, murdaria și alte obiecte straine de pe piele.

Uscati complet fiecare mamelon cuajutorul unui prosop de hartie. Aparatele de muls sunt astfel concepute pentru a ramane atasate la un mamelon uscat. Uscarea  previne, de asemenea, posibila contaminare a laptelui si mamelonului cu bacterii prezente in apa ce se scurge de pe uger și mameloane.

Această apa, acționeaza ca o poarta de acces a bacteriilor in sistemul de muls. Amintiți-va ca obiectivul programului de control al mastitei este de a preveni infiltrarea bacteriilor într-o glanda mamara normala si sanatoasa.

Atasatii unitatea de muls un minut mai tarziu de la începerea stimularii. Procesul de eliberare al laptelui  care il urmeaza pe cel de eliberare a oxitocinei dupa stimularea ugerului atinge nivelul  cel mai ridicat timp de trei până la cinci minute. Este important sa se utilizeze acest eveniment fiziologic la maxim pentru a obtine cea mai eficienta eliminare a laptelui.

Ajustați unitatile in functie de necessitate pentru o aliniere corecta. Poziția aparatului de muls si suportul de  sprijin ar trebui sa fie ajustate dupa nevoi in timpul mulsului. Zgomotul produs de tuburile flexibile si alunecarea lor au fost asociate cu contaminarea încrucisata.

Opriti pulsatorul inainte de a indeparta unitatea.  Opriti pulsatorul inainte de a scoate cupele. Acest lucru va ajuta la minimizarea contaminarii incrucisate si a acțiunilor potential daunatoare mameloanelor de la sfarsitul procesului. Leziunile cauzate de acestea permit invazia bacteriilor in glanda mamară.

Ungeti mameloanele cu un produs dezinfectant eficient, imediat dupa indepartarea unitatii. Acest proces este considerat ca cea mai eficienta practica de control a mastitei la vacile de lapte in lactatie. Aparatele de muls modern sunt prevazute si cu sisteme de dezinfectare, usurand enorm munca fermierului.

Daca sunteti in cautarea unuia cu siguranta o sa-l gasiti aici: http://proagricol.ro/aparat-de-muls/.

Mulgeti vacile in ordine.  Bacteriile se pot raspandi de la o vaca la alta în timpul mulsului. Mulgeti prima data junincile. apoi vacile sănătoase dar mai în varsta, urmate de vaci cu semne clinice de mastită. Ați putea crede ca nu va puteti permite timpul și cheltuielile necesare ca sa mulgeti vacile in ordine, dar adevarul este ca daca unele au mastita, nu va puteți permite sa nu le mulgeti in ordine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*